De wasmachine stinkt, niets kan zo frustrerend zijn als een wasmachine die stinkt. Je bent tenslotte afhankelijk van dit apparaat om je kleding schoon en fris te krijgen. Wanneer de wasmachine zelf een bron van onaangename geuren wordt, is dat niet alleen ironisch, maar ook een echt probleem dat aangepakt moet worden. Maar voordat je de handdoek in de ring gooit of denkt aan het kopen van een nieuwe machine, stop even. De meeste problemen met een stinkende wasmachine zijn op te lossen, en in de meeste gevallen kun je het zelf doen zonder de hulp van een professional.
Een stinkende wasmachine kan allerlei oorzaken hebben, van overtollig wasmiddel en stilstaand water tot meer technische zaken. En laten we eerlijk zijn, we besteden zelden tijd aan het onderhouden van onze wasmachines. We verwachten gewoon dat ze werken. Echter, net zoals elk ander apparaat in huis, heeft een wasmachine ook wat liefde en aandacht nodig om optimaal te presteren en, belangrijker nog, om fris te ruiken.
Restje water kan voor stank zorgen
Een van de meest voorkomende oorzaken van een stinkende wasmachine is stilstaand water dat achterblijft na een wasbeurt. Je zou denken dat een apparaat dat specifiek is ontworpen om dingen schoon te maken, zelf ook schoon zou moeten blijven, toch? Nou, niet altijd.
Waarom is stilstaand water een probleem?
Wanneer er water in de trommel of in de leidingen van de wasmachine achterblijft, kan dit een ideale omgeving worden voor bacteriën en schimmels. Deze micro-organismen houden van vochtige, donkere plekken en kunnen zich snel vermenigvuldigen als ze eenmaal een geschikte broedplaats hebben gevonden. En waar bacteriën en schimmels zijn, daar zijn ook nare geuren.
Wat kun je eraan doen?
Om dit probleem aan te pakken, zijn er een paar simpele stappen die je kunt volgen:
- Laat de deur open
Na het beëindigen van een wasprogramma is het een goed idee om de deur van de wasmachine open te laten staan. Hierdoor kan het resterende water verdampen en wordt voorkomen dat bacteriën en schimmels zich gaan nestelen. - Draai een lege was
Eens in de zoveel tijd een hete was draaien zonder wasgoed, maar met een reinigingsmiddel of een natuurlijk alternatief zoals azijn, kan helpen om de machine van binnen te reinigen. - Controleer de afvoer en filters
Soms kunnen kleine objecten zoals munten of haren de afvoer verstoppen, waardoor water niet goed kan weglopen. Een regelmatige controle en reiniging kunnen dit probleem voorkomen. - Gebruik de ‘trommelreinigen’ optie
Veel moderne wasmachines hebben een ‘trommelreinigen’ of ‘zelfreinigend’ programma. Dit is meestal een lange, hete was die specifiek bedoeld is om de machine te reinigen. Raadpleeg je handleiding om te zien hoe je deze optie kunt gebruiken.
Zorg voor de juiste dosering wasmiddel
Heb je de neiging om extra wasmiddel toe te voegen in de hoop dat je kleren schoner worden? Je bent niet de enige, maar dit kan helaas bijdragen aan een stinkende wasmachine. Te veel wasmiddel kan resulteren in een opeenhoping van zeepresten, die op hun beurt weer een broedplaats kunnen worden voor bacteriën en schimmels.
Waarom is overdosering een probleem?
Overdosering van wasmiddel leidt tot zeepresten die zich kunnen vastzetten in de trommel, de leidingen en andere onderdelen van de wasmachine. Deze zeepresten kunnen in combinatie met water snel een fijne omgeving vormen voor allerlei micro-organismen. Het gevolg? Je raadt het al: een onaangename geur.
Hoe vind je de juiste dosering?
- Lees de instructies
Elk wasmiddel heeft andere concentraties en vereisten. Raadpleeg altijd de verpakking voor de aanbevolen hoeveelheid. - Let op de belading
De hoeveelheid wasmiddel die je nodig hebt, hangt vaak af van hoe vol de wasmachine is. Een halfvolle trommel vereist minder wasmiddel dan een volle. - Soort wasgoed
Sterk bevuild wasgoed kan een iets hogere dosering vereisen, maar overdrijf het niet. - Waterhardheid
In gebieden met hard water heb je misschien meer wasmiddel nodig om hetzelfde schone resultaat te bereiken. Echter, met een waterontharder kan de standaard dosering al voldoende zijn.
Tips om overdosering te voorkomen
- Gebruik een maatbeker
Het is gemakkelijk om te overdoseren als je het wasmiddel rechtstreeks uit de fles giet. Een maatbeker kan je helpen om de juiste hoeveelheid af te meten. - Opteer voor waspods
Deze zijn al vooraf gedoseerd, waardoor de kans op overdosering kleiner wordt.
Draai niet te vaak korte programma’s
Snel een wasje draaien kan verleidelijk zijn, vooral als je haast hebt. De meeste moderne wasmachines hebben snelle programma’s die in minder dan een uur kunnen klaar zijn. Maar hoewel deze snelle wasbeurten zeker handig kunnen zijn, komen ze met een keerzijde als het gaat om geurtjes.
Waarom zijn korte programma’s een uitdaging?
Korte programma’s gebruiken meestal minder water en wassen op lagere temperaturen. Dit lijkt op het eerste gezicht efficiënt, maar het betekent ook dat de machine minder grondig reinigt. Oliën, bacteriën en kleine vuildeeltjes kunnen achterblijven en na verloop van tijd een geurprobleem veroorzaken.
Wat is het alternatief?
Het is prima om af en toe een kort programma te gebruiken, maar maak er geen gewoonte van. Hier zijn enkele tips om de balans te vinden:
- Wissel af met langere programma’s
Zorg ervoor dat je regelmatig ook langere, intensievere wasbeurten draait. Deze programma’s zijn beter in staat om zeepresten en vuil te verwijderen. - Verhoog de temperatuur
Voor handdoeken, beddengoed en ondergoed is een hogere temperatuur aan te raden om bacteriën en schimmels te doden. - Gebruik een reinigingsprogramma
Veel wasmachines hebben een reinigingsprogramma dat langer duurt maar uitstekend is voor het grondig schoonmaken van de machine zelf.
Klein maar fijn: korte programma’s met een doel
Korte programma’s zijn ideaal voor kledingstukken die maar een beetje vuil zijn en geen zware wasbeurt nodig hebben. Maar onthoud: je wasmachine heeft ook zijn behoeften. Als je continu korte wasprogramma’s draait, gun je de machine nooit de kans om echt schoon te worden, met alle geurige gevolgen van dien.
Reinig je wasmachine regelmatig
Het lijkt misschien overbodig; een apparaat dat schoonmaakt, zou je denken, moet toch vanzelf schoon blijven? Helaas is dat een veelvoorkomend misverstand. Net zoals je regelmatig je badkamer en keuken schoonmaakt, heeft ook je wasmachine een periodieke schoonmaakbeurt nodig om optimaal te blijven functioneren en nare geurtjes te voorkomen.
Waarom is regelmatige reiniging nodig?
In de loop der tijd kunnen zeepresten, kalk, en vuildeeltjes zich opbouwen in de wasmachine. Deze opeenhoping kan niet alleen geurtjes veroorzaken maar kan ook de effectiviteit van je machine verminderen. Je kleren worden minder schoon en de machine moet harder werken, wat ook nog eens extra energie kost.
Stap-voor-stap je wasmachine reinigen
- Trommel
Draai een lege was op de hoogst mogelijke temperatuur met een speciaal reinigingsmiddel of gewoon azijn en baking soda. Dit helpt om zeepresten en kalkaanslag te verwijderen. - Rubberen rand
De rubberen afdichting bij de deur is een hotspot voor schimmel en zeepresten. Maak dit onderdeel maandelijks schoon met een doek en een milde reiniger. - Filter
Veel wasmachines hebben een pluizenfilter dat kleine objecten en vuil opvangt. Het is aan te raden dit minstens vier keer per jaar schoon te maken. - Wasbakje
Verwijder het bakje waar het wasmiddel en de wasverzachter in gaan en reinig dit grondig om zeepresten te verwijderen. - Exterieur
Vergeet ook de buitenkant niet. Een eenvoudige afveegbeurt kan wonderen doen.
Hoe vaak moet je reinigen?
Het antwoord hierop kan variëren afhankelijk van hoe intensief de wasmachine gebruikt wordt. Maar een goede vuistregel is om minstens één keer per maand een intensieve reiniging uit te voeren.
Gebruik niet alleen vloeibaar wasmiddel
Als je altijd vloeibaar wasmiddel gebruikt omdat je denkt dat dit de beste keuze is, dan heb ik nieuws voor je. Hoewel vloeibaar wasmiddel geweldig is voor bepaalde soorten wasgoed en vlekken, kan het exclusieve gebruik ervan bijdragen aan het ontstaan van nare geurtjes in je wasmachine. Maar hoe komt dat?
Waarom is alleen vloeibaar wasmiddel een probleem?
Vloeibaar wasmiddel bevat doorgaans meer oppervlakteactieve stoffen en enzymen om vet en olie af te breken. Dit klinkt goed, maar als dit soort wasmiddelen niet volledig worden uitgespoeld, kunnen ze een plakkerige laag vormen in je wasmachine. Deze laag is een prima broedplaats voor bacteriën en, je raadt het al, die kunnen zorgen voor een onaangename geur.
Poeder versus Vloeibaar
Poederwasmiddel heeft een schurende werking en kan helpen om de machine van binnen wat ‘schoner te schuren’. Bovendien bevat het meestal bleek, wat helpt om de machine te desinfecteren.
- Wanneer gebruik je poeder?
Voor wasgoed dat echt vuil is en op een hoge temperatuur gewassen moet worden, is poeder vaak een betere keuze. - Wanneer gebruik je vloeibaar?
Vloeibaar wasmiddel lost beter op in koud water en is daarom geschikt voor licht vervuilde was en delicate stoffen.
Een gebalanceerde aanpak
De truc is om een evenwicht te vinden:
- Probeer af te wisselen tussen vloeibaar wasmiddel en waspoeder. Dit kan helpen om ophoping van zeepresten te verminderen.
- Ongeacht het soort wasmiddel dat je gebruikt, zorg er altijd voor dat je de juiste hoeveelheid gebruikt.
- Lees de handleiding van je wasmachine voor advies over welk type wasmiddel het beste is voor jouw machine.
Was op hogere temperaturen
Als je altijd vloeibaar wasmiddel gebruikt omdat je denkt dat dit de beste keuze is, dan heb ik nieuws voor je. Hoewel vloeibaar wasmiddel geweldig is voor bepaalde soorten wasgoed en vlekken, kan het exclusieve gebruik ervan bijdragen aan het ontstaan van nare geurtjes in je wasmachine. Maar hoe komt dat?
Waarom is alleen vloeibaar wasmiddel een probleem?
Vloeibaar wasmiddel bevat doorgaans meer oppervlakteactieve stoffen en enzymen om vet en olie af te breken. Dit klinkt goed, maar als dit soort wasmiddelen niet volledig worden uitgespoeld, kunnen ze een plakkerige laag vormen in je wasmachine. Deze laag is een prima broedplaats voor bacteriën en, je raadt het al, die kunnen zorgen voor een onaangename geur.
Poeder versus Vloeibaar
Poederwasmiddel heeft een schurende werking en kan helpen om de machine van binnen wat ‘schoner te schuren’. Bovendien bevat het meestal bleek, wat helpt om de machine te desinfecteren.
- Wanneer gebruik je poeder?
Voor wasgoed dat echt vuil is en op een hoge temperatuur gewassen moet worden, is poeder vaak een betere keuze. - Wanneer gebruik je vloeibaar?
Vloeibaar wasmiddel lost beter op in koud water en is daarom geschikt voor licht vervuilde was en delicate stoffen.
Een gebalanceerde aanpak
De truc is om een evenwicht te vinden:
- Probeer af te wisselen tussen vloeibaar wasmiddel en waspoeder. Dit kan helpen om ophoping van zeepresten te verminderen.
- Ongeacht het soort wasmiddel dat je gebruikt, zorg er altijd voor dat je de juiste hoeveelheid gebruikt.
- Lees de handleiding van je wasmachine voor advies over welk type wasmiddel het beste is voor jouw machine.
Door een mix van beide soorten wasmiddelen te gebruiken, pak je het beste van twee werelden. Je voorkomt ophoping van zeepresten en zorgt ervoor dat je machine fris blijft ruiken. Een kleine verandering met een groot effect, toch?
De wasmachine stinkt door gebruik van waterontharder
Je hebt een waterontharder geïnstalleerd om de levensduur van je huishoudelijke apparaten te verlengen en om kalkaanslag te verminderen. Goed bezig! Maar wat als je merkt dat je wasmachine ineens niet zo fris meer ruikt? Kan dat aan de waterontharder liggen?
Waarom zou een waterontharder voor stank kunnen zorgen?
Waterontharders werken door mineralen als calcium en magnesium uit het water te verwijderen. Dit maakt het water ‘zachter’, wat goed is voor je apparaten en huid. Echter, het kan ook de chemische samenstelling van je wasmiddel beïnvloeden, waardoor het minder effectief wordt bij het verwijderen van vuil en bacteriën.
Symptomen van het probleem
Als je kleding na het wassen een beetje muf ruikt of als er een onaangename geur uit je wasmachine komt, zou dit veroorzaakt kunnen worden door het gebruik van een waterontharder.
Hoe los je het op?
- Je hebt mogelijk minder wasmiddel nodig als je zacht water gebruikt. Experimenteer met de dosering om de juiste balans te vinden.
- Zoals eerder besproken, kan wassen op een hogere temperatuur helpen om bacteriën te doden.
- Als je een waterontharder gebruikt, kan het verstandig zijn je wasmachine iets vaker te reinigen.
- Check de handleiding van zowel je waterontharder als je wasmachine voor specifieke aanbevelingen.
- Het kan nuttig zijn om je water te laten testen om te zien of de waterontharder correct is afgesteld.
Preventieve maatregelen
- Houd je waterontharder in de gaten en reinig deze ook regelmatig volgens de instructies van de fabrikant.
- Als het probleem aanhoudt, overweeg dan om een professional in te schakelen voor advies en onderhoud.
Het gebruik van een waterontharder heeft veel voordelen, maar als je wasmachine begint te stinken, kan het tijd zijn voor wat aanpassingen. Een beetje extra aandacht voor je wasroutine kan al een groot verschil maken in hoe je wasmachine (en je was!) ruikt.
Hoe voorkom je toekomstige stank?
- Controleer de afvoer
Een verstopte afvoer kan stank veroorzaken. - Inspecteer de rubbers
Vieze rubbers kunnen ook een bron van stank zijn.
Mythes over stinkende wasmachines
Geloof niet alles wat je leest online. Niet alle huis-tuin-en-keukenmiddeltjes werken!
Veelgemaakte fouten
Overdosering en het te vaak draaien van korte wasjes zijn twee veelvoorkomende fouten. Leer van andermans fouten!
Wanneer een professional inschakelen?
Als na meerdere reinigingspogingen de stank blijft, is het wellicht tijd om een professional te raadplegen.
Extra tips voor een frisse wasmachine
- Gebruik een waszak voor kleine items.
- Verwijder gewassen kleding snel uit de machine.
DIY Reinigingsoplossingen
Dus je wilt niet alleen je wasmachine reinigen, maar je bent ook het type dat graag de handen uit de mouwen steekt en zelf oplossingen maakt? Goed nieuws: er zijn tal van doe-het-zelf reinigingsoplossingen om je wasmachine fris en schoon te houden.
De magie van azijn en baking soda
- Witte azijn is een geweldige natuurlijke ontkalker en ontgeurder. Voeg een kopje azijn toe aan de trommel en draai een heet wasprogramma. Het doodt bacteriën en neutraliseert geuren.
- Net als azijn, is baking soda een uitstekende schoonmaker en geurverwijderaar. Strooi een half kopje baking soda in de trommel en voer een heet wasprogramma uit.
Combineren voor extra kracht
Je kunt zelfs azijn en baking soda combineren voor een dubbele dosis reinigingskracht. Begin met een heet wasprogramma met azijn en voer daarna nog een heet programma uit met baking soda.
Andere huishoudelijke producten
- Citroensap
Dit is een mildere ontkalker en werkt goed voor het verwijderen van lichte kalkaanslag. - Waterstofperoxide
Dit werkt als een desinfectiemiddel. Gebruik het echter met mate en zorg ervoor dat het niet in aanraking komt met gekleurde kleding of oppervlakken. - Essentiële oliën
Voor een extra frisse geur kun je een paar druppels van je favoriete essentiële olie aan je DIY reinigingsmengsel toevoegen. Denk aan lavendel, eucalyptus of citroen.
Hoe vaak gebruik je DIY oplossingen?
Als je wasmachine niet al te vies is, is een maandelijkse schoonmaakbeurt met deze DIY oplossingen vaak voldoende. Als je echter een stinkend probleem hebt, wil je misschien een intensievere aanpak en dit vaker doen.
FAQs
Waarom stinkt mijn wasmachine nog steeds na reinigen?
Misschien is er een dieperliggend probleem. Raadpleeg een professional.
Kan ik bleek gebruiken om mijn wasmachine te reinigen?
Ja, maar doe dit met mate en zorg voor voldoende ventilatie.
Is het slecht om altijd vloeibaar wasmiddel te gebruiken?
Het is beter om af te wisselen met waspoeder om zeepresten te voorkomen.
Hoe vaak moet ik mijn wasmachine reinigen?
Minstens eenmaal per maand.
Wat zijn de tekenen dat mijn wasmachine gereinigd moet worden?
Stank, zichtbare schimmel of zeepresten zijn duidelijke tekenen.