Je eigen glühwein maken is makkelijk, maar om te slagen moet je toch met enkele belangrijke basisregels rekening houden.
Reken op één fles rode wijn voor vier koppen glühwein. Hou er rekening mee dat door het verwarmen een deel van de wijn verdampt.
Voor het zelf maken van glühwein kies je bij voorkeur rode wijn met een stevige smaak. Ga voor een goede kwaliteitswijn, maar die hoeft niet duur te zijn. Neem dus niet zomaar de eerste rode wijn uit pak. Bij iets wat lekker hoort te zijn kun je beter niet sparen bij de aankoop.
Breng glühwein nooit aan de kook, dat zorgt voor een veel te bittere smaak. Blijf tijdens het opwarmen van de wijn zachtjes roeren
Proef van je eigen brouwsel voor je je zelf gemaakte glühwein serveert
Serveer de warme wijn in mokken met een dikke wand, die houden de warmte zo lang mogelijk vast.
Laat tijdens het zelf maken van glühwein je inspiratie de vrije loop. Varieer zoveel mogelijk en hou maximaal rekening met de favoriete smaak van je bezoekers én uiteraard van jezelf.
Honing, rietsuiker, steranijs of kaneel en dergelijke smaakmakers passen perfect in je zelf gemaakte winterse glühwein. Pas na veel proberen en variëren kun je je favoriete recept voor ontdekken.
Enkele voorbeeld recepten
1 fles rode wijn
100 gram rietsuiker
1 citroen
4 kruidnagels
1 stukje kaneel
1 fles rode wijn
100 gram rietsuiker
1 citroen
4 kruidnagels
1 stukje kaneel
Een klein stukje gember
2 peulen kardemom
1 steranijs
Dezelfde als bij het vorige recept.
Een of twee glazen cognac, brandewijn, rum of jenever naar keuze