Glühwein maken kun je makkelijk zelf doen. Hoe kouder buiten hoe lekkerder glühwein is. Deze warme wijn wordt vaak op kerstmarkten aangeboden maar die is meestal van mindere kwaliteit, hoewel dat natuurlijk niet altijd zo is..
En aan de kant en klare versie is vaak helemaal niets.
Drink je graageen verwarmend drankje in de koude wintermaanden na een stevige winterwandeling of gewoon gezellig thuis achter de televisie of aan de open haard?
Hoe zelf Glühwein maken waar je achteraf geen hoofdpijn van krijgt.
Je eigen glühwein maken is makkelijk, maar om te slagen moet je toch met enkele belangrijke basisregels rekening houden.
Enkele belangrijke tips voor het zelf maken:
Hoeveelheid
Reken op één fles rode wijn voor vier koppen glühwein. Hou er rekening mee dat door het verwarmen een deel van de wijn verdampt.
Soort wijn
Voor het zelf maken van glühwein kies je bij voorkeur rode wijn met een stevige smaak. Ga voor een goede kwaliteitswijn, maar die hoeft niet duur te zijn. Neem dus niet zomaar de eerste rode wijn uit pak. Bij iets wat lekker hoort te zijn kun je beter niet sparen bij de aankoop.
Smaak
Breng glühwein nooit aan de kook, dat zorgt voor een veel te bittere smaak. Blijf tijdens het opwarmen van de wijn zachtjes roeren
Proef van je eigen brouwsel voor je je zelf gemaakte glühwein serveert
Serveer de warme wijn in mokken met een dikke wand, die houden de warmte zo lang mogelijk vast.
Varieer zoveel mogelijk
Laat tijdens het zelf maken van glühwein je inspiratie de vrije loop. Varieer zoveel mogelijk en hou maximaal rekening met de favoriete smaak van je bezoekers én uiteraard van jezelf.
Honing, rietsuiker, steranijs of kaneel en dergelijke smaakmakers passen perfect in je zelf gemaakte winterse glühwein. Pas na veel proberen en variëren kun je je favoriete recept voor ontdekken.
Enkele voorbeeld recepten
Recept warme glühwein
Ingrediënten
1 fles rode wijn
100 gram rietsuiker
1 citroen
4 kruidnagels
1 stukje kaneel
Bereiding
- Verwarm de rode wijn en voeg de suiker toe.
- Snij de citroen in stukken.
- Duw de stukken kruidnagel in de citroen.
- Gooi de citroen samen met de kaneel in de wijn, en laat nog tien minuten tot een kwartier trekken.
- Verwijder de citroen en de kaneel en dien warm op.
Recept pittige glühwijn
Ingrediënten
1 fles rode wijn
100 gram rietsuiker
1 citroen
4 kruidnagels
1 stukje kaneel
Een klein stukje gember
2 peulen kardemom
1 steranijs
Bereiding
- Verwarm de rode wijn en voeg de suiker toe.
- Snij de citroen in stukken
- Duw de stukken kruidnagel in de citroen.
- Gooi de citroen samen met de kaneel, de fijn geplette kardemom peulen en de steranijs in de wijn en laat nog tien minuten tot een kwartier trekken.
- Rasp de gember, en voeg ook deze aan het mengsel toe.
- Verwijder de citroen en de kaneel.
- Giet voor het opdienen de wijn even door een zeef om de kruiden te verwijderen.
- Warm desnoods de gezeefde wijn opnieuw op.
Recept extra pittige glühwijn
Ingrediënten
Dezelfde als bij het vorige recept.
Een of twee glazen cognac, brandewijn, rum of jenever naar keuze
Bereiding:
- Maak de warme wijn klaar op dezelfde manier als bij het vorige recept.
- Giet er op het einde, na het verwijderen van de citroen, nog één of twee porties sterke drank naar keuze toe en laat nog even pruttelen.
- Warm serveren